A hüvely egy rugalmas szerv, amely képes tágulni a szülés során, hogy lehetővé tegye a magzat kijutását. A hüvely tágult állapota azonban a szülés után is megmaradhat, mint amilyen volt a szülés előtt. A tág hüvely számos egészségügyi és szexuális problémát is okozhat.

Tág hüvely okozta szexuális problémák

Mitől alakul ki tág hüvely?

A tág hüvely kialakulásához számos tényező hozzájárulhat, legyen az akár külső vagy belső behatás, többek között:

  • Terhesség: Már a terhesség alatt is megnyúlhat a hüvely fala, de ez a szülés során lényegesen fokozódik.
  • Szülés: Ahogyan említettük, a hüvely a szülés során jelentősen tágul, hogy lehetővé tegye a magzat kijutását. A hüvelyfal izmait alkotó rostok a szülés során megnyúlhatnak vagy elszakadhatnak, ami a hüvely tágulását eredményezheti. Ez többszörös szülés következtében egyre gyakoribb és nagyobb mértékű, emiatt a hüvely nehezebben, vagy egyáltalán nem is szűkül vissza az eredeti állapotára.
  • Hormonális változások, gyógyszerek: A menopauza során a hüvely fala vékonyabbá és kevésbé rugalmassá, szárazabbá válhat, ami a hüvely tágulását és kiszáradását eredményezheti, de egyes gyógyszerek, például a hormonterápiás készítmények is hozzájárulhatnak a hüvely tágulásához.
  • Sérülés: Bár ez a ritkább eset, egy baleset vagy műtét következtében szintén kialakulhat az előzőekben leírt probléma.
Szülés utáni tág hüvely

Következmények

A tág hüvely az egészségügyi problémák mellett szexuális gondokat is okozhat. A párok rendszerint arról számolnak be, hogy kevésbé élvezetesek a szexuális együttlétek, a nők számára pedig sokszor fájdalommal jár.

Az egészségügyi problémát tekintetében a leggyakrabban említett következmény az inkontinencia, azaz az akaratlan vizeletcsepegés. Ez sajnos megnehezítheti a mindennapokat, hiszen nem csak időskorban, hanem szülés következtében is kialakulhat.

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen feltétele az egészséges életmódnak, azonban a tág hüvely sportban is akadályokat állíthat. Úszáskor vagy edzés közben a kitágult hüvelybe könnyebben juthat víz és levegő, amely kellemetlen pillanatokat okozhat.

Mi a megoldás?

A probléma kezelése a kiváltó októl függ. Ha a tág hüvely a szülés következménye, akkor a hüvelyizmok erősítése segíthet a hüvely szűkítésében, melynek legegyszerűbb, bárhol végezhető módja az intimtorna.

Ha ennél gyorsabb megoldásra van szükségünk, érdemes elgondolkodnunk az intimlézeres kezelés lehetőségén is. A lézeres hüvelyszűkítés során lézersugarakat juttatnak a hüvelyfalra, amelyek serkentik a hüvelyfal kötőszövetének regenerálódását. Az intimlézeres kezelés általában 3-5 alkalomból áll, a változás pedig szinte azonnal érezhető.

Amennyiben kérdése merült fel a témával kapcsolatban vagy szeretne többet megtudni a kezelési lehetőségekről, keressen fel bizalommal!

Kapcsolódó cikkek

Tág hüvely: mi a megoldás?

Tovább olvasom

Sérült intim részek?- nincs mit szégyellni

Tovább olvasom

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen bizalommal az
alábbi elérhetőségen vagy foglaljon időpontot online!

Időpontfoglalás

Keresés

Legújabb bejegyzések