Az időskori intimitás tabutéma. Kevesen beszélnek róla – még a szakemberek is-, illetve az idősebb hölgyek sem szívesen említik még a nőgyógyászuknak sem a problémákat. Pedig, ha valakivel, akkor a nőgyógyászunkkal meg lehet beszélni az ilyen jellegű kérdéseket és kételyeket. Jelen blogbejegyzésemben néhány tévhitről rántom le a leplet az időskori intimitással kapcsolatban. Bízom benne, hogy az olvasottak hatására bátrabban teszik majd fel az időskori intimitással kapcsolatos kérdéseiket.

3 tévhit az időskori intimitásról

Tévhit 1: A szex idősebb korban csak megterhelő fizikai aktivitás

A szex jó hatással van az általános egészségügyi állapotra: oxitocint, azaz boldogsághormont szabadít fel, amely segít levezetni a stresszt is. Ezt fiatalabb korban jól tudja mindenki, így – ideális esetben – nincs is ebből problémája.

A kor előrehaladtával az intimitás azonban már időnként több kreativitást igényel, továbbá a libidó is csökkenhet. Vannak azonban praktikák, amelyek segítségével könnyedén kezelhetők ezek az akadályok.

Tévhit 2: Idősebb korban már nem vágyik rá az ember

A szexuális étvágy természetesen változik a kor előrehaladtával. Ennek azonban lehet, hogy egészségügyi oka van, így probléma esetén érdemes felkeresni az orvost, aki segít kideríteni, hogy mi állhat a libidócsökkenés hátterében.

Lehet ugyanis, hogy csak bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként hormonális változások, szívbetegség vagy kezeletlen cukorbetegség miatt csökken a szexuális kedv.

Tévhit 3: Időskorban a szex fáj

A kor előrehaladtával a testi változások mellett a hüvely is változik. Ennek következtében az együttlétek kényelmetlenné, fájdalmassá válhatnak. Ilyen változás lehet például a túl tág, levegős hüvely, amely több gyermek kihordása esetén (is) jellemző vagy a hüvelyszárazság, amely a hormonváltozások miatt alakul ki.

A kötőszöveti gyengeség miatt a belső nemiszervek pozíciója is megváltozhat, amely kényelmetlen érzést okoz, akár vizeletcsepegéssel párosulva.

A fent említett problémák mind kellemetlenek és esetenként fájdalmat is okoznak az intim együttlétek alkalmával, azonban ez nem kell, hogy így legyen!

Ma már elérhetőek olyan fájdalommentes kezelések, amelyekkel a probléma rövid időn belül, kórházi ápolás nélkül is megoldható. Ilyenek az intimlézeres kezelések, amelyek metszés és vérzés nélkül képesek kezelni a stressz inkontinenciát és a hormonális változások következményeképpen kialakult hüvelyproblémákat egyaránt.

Jó érzéssel tölt el, hogy az intimlézeres kezeléseket rendelőmben is igénybe vehetik a páciensek, így segíthetek nekik, hogy újra teljes életet élhessenek. Mivel célom, hogy pácienseim minden életkorban a lehető legjobb szolgáltatást kapják, így, ha az időskori szexuális problémái vaginális eredetűek, forduljon hozzám bizalommal, hogy egy diszkrét konzultációt követően megtalálhassuk Önnek a legjobb megoldást.

Ez a bejegyzés nem felel meg egy orvosi konzultációnak, további információ és kérdés esetén forduljon szakorvosához vagy Dr. Nyirády Tamáshoz.

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen bizalommal az
alábbi elérhetőségen vagy foglaljon időpontot online!

Időpontfoglalás

Keresés

Legújabb bejegyzések