Az időskori intimitás tabutéma. Kevesen beszélnek róla – még a szakemberek is-, illetve az idősebb hölgyek sem szívesen említik még a nőgyógyászuknak sem a problémákat. Pedig, ha valakivel, akkor a nőgyógyászunkkal meg lehet beszélni az ilyen jellegű kérdéseket és kételyeket. Jelen blogbejegyzésemben néhány tévhitről rántom le a leplet az időskori intimitással kapcsolatban. Bízom benne, hogy az olvasottak hatására bátrabban teszik majd fel az időskori intimitással kapcsolatos kérdéseiket.

3 tévhit az időskori intimitásról

Tévhit 1: A szex idősebb korban csak megterhelő fizikai aktivitás

A szex jó hatással van az általános egészségügyi állapotra: oxitocint, azaz boldogsághormont szabadít fel, amely segít levezetni a stresszt is. Ezt fiatalabb korban jól tudja mindenki, így – ideális esetben – nincs is ebből problémája.

A kor előrehaladtával az intimitás azonban már időnként több kreativitást igényel, továbbá a libidó is csökkenhet. Vannak azonban praktikák, amelyek segítségével könnyedén kezelhetők ezek az akadályok.

Tévhit 2: Idősebb korban már nem vágyik rá az ember

A szexuális étvágy természetesen változik a kor előrehaladtával. Ennek azonban lehet, hogy egészségügyi oka van, így probléma esetén érdemes felkeresni az orvost, aki segít kideríteni, hogy mi állhat a libidócsökkenés hátterében.

Lehet ugyanis, hogy csak bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként hormonális változások, szívbetegség vagy kezeletlen cukorbetegség miatt csökken a szexuális kedv.

Tévhit 3: Időskorban a szex fáj

A kor előrehaladtával a testi változások mellett a hüvely is változik. Ennek következtében az együttlétek kényelmetlenné, fájdalmassá válhatnak. Ilyen változás lehet például a túl tág, levegős hüvely, amely több gyermek kihordása esetén (is) jellemző vagy a hüvelyszárazság, amely a hormonváltozások miatt alakul ki.

A kötőszöveti gyengeség miatt a belső nemiszervek pozíciója is megváltozhat, amely kényelmetlen érzést okoz, akár vizeletcsepegéssel párosulva.

A fent említett problémák mind kellemetlenek és esetenként fájdalmat is okoznak az intim együttlétek alkalmával, azonban ez nem kell, hogy így legyen!

Ma már elérhetőek olyan fájdalommentes kezelések, amelyekkel a probléma rövid időn belül, kórházi ápolás nélkül is megoldható. Ilyenek az intimlézeres kezelések, amelyek metszés és vérzés nélkül képesek kezelni a stressz inkontinenciát és a hormonális változások következményeképpen kialakult hüvelyproblémákat egyaránt.

Jó érzéssel tölt el, hogy az intimlézeres kezeléseket rendelőmben is igénybe vehetik a páciensek, így segíthetek nekik, hogy újra teljes életet élhessenek. Mivel célom, hogy pácienseim minden életkorban a lehető legjobb szolgáltatást kapják, így, ha az időskori szexuális problémái vaginális eredetűek, forduljon hozzám bizalommal, hogy egy diszkrét konzultációt követően megtalálhassuk Önnek a legjobb megoldást.

Ez a bejegyzés nem felel meg egy orvosi konzultációnak, további információ és kérdés esetén forduljon szakorvosához vagy Dr. Nyirády Tamáshoz.