Hazánkban közel félmillió ember szenved vizelettartási problémától, pedig már létezik gyógymód a panaszok kezelésére. Annak érdekében, hogy minél átfogóbb képet kapjanak ezen gyakran előforduló problémáról jelen blogbejegyzésemben összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat a témáról.

 

Magyarországon minden harmadik nő megtapasztalta már az inkontinencia tüneteit. A tartósan vizelettartási zavarban szenvedő hölgyek sokáig, átlagosan hat évig is várnak mielőtt orvoshoz fordulnak problémájukkal. Pedig minél hamarabb diagnosztizált a panasz, annál hamarabb lehet kezelni, és ennek megfelelően ennél hamarabb szüntethetőek meg vagy javíthatóak a kellemetlen tünetek.

Mit értünk inkontinencia alatt?

Amikor a vizelet akaratlanul távozik a húgycsövön keresztül inkontinenciáról beszélünk. A problémának több fokozata lehet, amelynek köszönhetően vannak, akiknél csak sportolás esetén, még másoknál akár tüsszentés esetén is megjelenhet a probléma.

Az vizelettartási probléma bármely korban kialakulhat, de a kor előrehaladtával gyakoribb. A nem szerinti megoszlást tekintve nőknél gyakoribb az vizeletcsepegés a hólyagproblémák előfordulása, mint a férfiaknál.

Az inkontinencia okai

Az inkontinencia hátterében számos dolog állhat. Ilyen például a rossz étkezési szokások (pl. túlzott koffein bevitel, kevés folyadékfogyasztás), vagy anatómia eltérés (pl. hólyaggyulladás, terhesség).

Az inkontinencia fajtái és tünetei

Az inkontinenciának több fajtája van. Sokszor a tünetek alapján nem egyértelmű ki melyik csoportba tartozik, így panaszok esetén érdemes szakorvost felkeresni.

Késztetéses inkontinencia

Az egyik legismertebb fajtája a vizelettartási zavaroknak a késztetéses inkontinencia. Ebben az esetben hirtelen vizelési inger lép fel, amely annyira erős, hogy a kényszer fellépésekor már túl késő és a beteg nem tudja kontrollálni. A probléma általában idegrendszeri, de gyulladás következtében is kialakulhat.

Stressz inkontinencia

A hólyagproblémák másik leggyakoribb fajtája a stressz inkontinencia, amely esetben a hasűri nyomás fokozódására jelentkezik a vizeletcsepegés, például köhögéskör, tüsszentéskor, vagy nehezebb tárgyak emelésekor.

Sokszor a várandós nők körében jelenik meg ez a típusú vizelettartási probléma, de változó korban is gyakori. Általánosságban elmondható, hogy az összes típus közül ez a leggyakrabban előforduló inkontinencia fajta.

 

Túlfolyásos inkontinencia

A fentiek mellett meg kell említenünk a túlfolyásos inkontinenciát, amely esetben a húgyhólyag fala nem képes az összehúzódásra s a hólyagban uralkodó nyomás folyamatos csöpögést okoz.

Funkcionális inkontinencia

Amikor a vizelettartási probléma valamilyen betegség miatt lép fel, ami miatt a beteg nem tud időben elérni a mellékhelyiségbe funkcionális inkontinenciának hívjuk.

Reflex-inkontinencia

Az hólyagproblémák egyik legsúlyosabb szintje a reflex-inkontinencia, amely esetben zavar áll be a hólyagműködés szabályozásában, az akaratlagos irányítás teljesen megszűnik.

Kevert inkontinencia

Természetesen az is előfordul, hogy a vizeletcsepegés több típusa is megjelenik egyszerre, ezt kevert inkontinenciának nevezzük.

Amennyiben úgy gondolja, hogy Ön inkontinenciával áll szemben, de nem biztos benne, hogy melyik típusba tartozik, töltse ki online tesztünket, amelynek segítségével néhány kérdés megválaszolása után megtudhatja eredményét.

Inkontinencia kezelési lehetőségei

Az inkontinencia kezelése sokféleképpen megközelíthető. Enyhe tünetek jelentkezésekor, sok esetben a rendszeres testmozgás és a gátizomtorna is segíthet. Emellett gyógyszeres kezelésekre is van lehetőség. Ma már azonban lézeres kezeléssel is orvosolható a probléma, amely gyors, fájdalommentes és nem számít műtéti eljárásnak.

Diszkrét, személyes beszélgetésért jelentkezzen be konzultációra, ahol még többet tudhat meg a személyre szabott intimlézeres kezelésről, amely segítségére lehet az inkontinencia probléma megszüntetésében. Kérdéseivel forduljon hozzám bizalommal!

Ez a bejegyzés nem felel meg egy orvosi konzultációnak, további információ és kérdés esetén forduljon szakorvosához vagy Dr. Nyirády Tamáshoz.

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen bizalommal az
alábbi elérhetőségen vagy foglaljon időpontot online!

Időpontfoglalás

Keresés

Legújabb bejegyzések