Megfelelő kezeléssel az inkontinencia tünetei megszüntethetők, vagy jelentős mértékben javíthatók.

Magyarországon minden 3. nő megtapasztalta már az inkontinencia tüneteit. A tartósan vizelettartási zavarban szenvedők pedig átlagosan több, mint hat évet várnak, és viselik el a nagyon kellemetlen tüneteket, mielőtt orvoshoz fordulnának. Pedig a vizelettartási zavar kezelhető, a tünetek megszüntethetőek, vagy jelentős mértékben javíthatóak.

A vizelettartási zavar (inkontinencia) több típusát különböztetjük meg. Egyik típusa a stressz inkontinencia. Akkor beszélünk erről, ha nehezebb tárgyak emelésekor, köhögéskor, tüsszentéskor, sportolás következtében vagy akár lépcsőn járáskor tapasztal a beteg akaratlan vizeletvesztést.

Ez igen gyakori jelenség, mégis az a tapasztalat, hogy a betegek szégyellnek beszélni róla, még orvosaik előtt is.

A stressz inkontinencián belül három további kategóriát különítünk el egymástól, melynek fokozatai annak súlyosságát is jelölik:

  1. fokú inkontinencia alatt értjük az erős hasprés hatására történő akaratlan vizeletcseppenést (ilyen kiváltó erő lehet a köhögés, tüsszentés)
  2. fokú inkontinencia során akár már kisebb erőfeszítésre is akaratlanul távozhat vizelet (például járáskor, lépcsőzéskor)
  3. fokú inkontinencia esetén nyugalmi állapotban is fellépő akaratlan vizeletcsorgást, visszatartási képtelenséget értünk.

Nőknél és férfiaknál is bármely életkorban jelentkezhet a betegség. Nőknél szülést követően, a férfiaknál pedig prosztataműtét után alakulhat ki leggyakrabban.

Az egészséges, erős gátizomzat felel a húgyhólyag zárva tartásáért, és ez az izom tartja a húgyutak szerveit is. Ha ezek az izmok meglazulnak, rugalmatlanná válnak, vizelettartási zavar alakulhat ki. Ezen izmok gyengülésének hátterében több ok is állhat.

A stressz inkontinenciát kiváltó leggyakoribb okok:

  • szülés, medencekörnyéki beavatkozás
  • hormonális változások (pl. menopauzát követően fellépő ösztrogénhiány)
  • prosztataműtétet követően megsérült húgyhólyagnyak vagy húgycső felső területe
  • testmozgás hiánya
  • elhízás, túlsúly
  • időskor
  • helytelen életmód (dohányzás, túlzott mértékű alkohol-, illetve koffeinfogyasztás).

Az inkontinencia típusát, mélységét és súlyosságát figyelembe véve különböző kezelési módok léteznek annak megszüntetésére.

A páciens számára első lépésként sokat segíthet az életmódváltás, a rendszeres testmozgás (különösen a gátizom területén végzett tornagyakorlatok), valamint a helyes táplálkozás. Emellett a modern technológiának köszönhetően ma már létezik olyan orvostechnikai segédeszköz is, mely kizárólag a gátizomzat erősítésére szolgál.

Amikor gyógyszeres kezelést alkalmaznak, akkor helyileg, illetve szájon át bevehető, hormonpótló készítményeket kap a beteg. A kezelési módok között lehetőség van műtéti beavatkozásra is. A leggyakrabban alkalmazott műtéti eljárás a szalagplasztika. Bár maga a műtét rövid időt vesz igénybe, a gyógyulási időszak pár hétbe is beletelhet.

A fentieken túl a magyar lakosság számára is elérhető a ma létező legkorszerűbb eljárás, az intimlézeres kezelés. Fontos megemlíteni, hogy ez a fajta gyógyító eljárás nem számít műtétnek, gyors és fájdalommentes (varrás, vérzés és vágás nélküli) kezelés, mely nem jár utógondozással. Nincs lábadozási idő, így a páciens a kezelést követően azonnal folytathatja mindennapi tevékenységeit.

Előfordulhat, hogy az inkontinencia több típusa egyidőben jelenik meg a páciensnél, ilyen esetben orvosi konzultációt követően komplex (lézeres és gyógyszeres) megoldás javasolt a problémára.

A kezdetben kisebb kellemetlenséggel járó inkontinencia mögött más, súlyosabb problémák is meghúzódhatnak, ezért ajánlott fokozott figyelmet fordítani a helyes táplálkozásra, életvitelre, és ha a tünetek nem enyhülnének, mielőbb orvoshoz fordulni.

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen bizalommal az
alábbi elérhetőségen vagy foglaljon időpontot online!

Időpontfoglalás

Keresés

Legújabb bejegyzések