A hüvelyi folyás minden nőnél jellemző, hiszen ez a szervezet normális, egészségmegőrző működéséhez tartozik. A folyás a méhnyak öntisztító folyamatának következtében van jelen, mely néhány esetben akár betegségre is utalhat.

A normál hüvelyi folyás

Az egészséges folyás a női ciklus adott fázisától függően lehet tejfehér, átlátszó vagy halvány sárgás színű. A folyás enyhén savas szagú, de inkább szagtalan, egyáltalán nem darabos állagú váladék, melynek mennyiségét -csak úgy, mint színét-, a ciklus szintén nagy mértékben befolyásolja.

A ciklus első és utolsó szakaszában a folyás mennyisége egészen minimális, míg az ovuláció környékén bővebb mennyiségű folyás jelentkezik.

Önmagában tehát a hüvelyi folyás teljesen normális és a közhiedelemmel ellentétben a puszta megléte nem utal semmilyen elváltozásra.

A normál hüvelyi folyás

Milyen elváltozásokra kell figyelnünk?

Fertőzésre vagy betegségre utalhat, ha a hüvelyi folyás színe, szaga, állaga és mennyisége megváltozik. Amennyiben túrószerű állaggal találkozik, az könnyen utalhat gombás fertőzésre, a kellemetlen szag pedig a bakteriális vaginózis előjele is lehet. Akkor is érdemes szakorvoshoz fordulni, ha véres, esetleg habos folyást észlel, hiszen ezek a Trichomonas fertőzés tünetei is lehetnek.

Mitől alakul ki a rendellenes folyás?

Mitől alakul ki a rendellenes folyás?

A hüvelyi folyás számos okból kifolyólag változhat. Kémiai irritációt válthatnak ki például az illatosított wc papírok, síkosítók, kozmetikumok és gumi óvszerek, de allergiás reakciót okozhat a tampon, az intim betét és az uszodavíz is.

Az intim terület környékén jellemzően magasabb a hőmérséklet, amely komfortos közeget biztosít a gombák számára. Emiatt ajánlott olyan fehérneműt választani, amely jól szellőzik, tehát műszálas darabok helyett inkább viseljünk pamut alsóneműt. Kerüljük a túl feszes csípőnadrágokat is, így kevesebb irritáció éri a hüvelyt és a külső nemiszerveket, valamint éjszakára mellőzzük a fehérneműk használatát.

A folyás miatt sokan használnak tisztasági betéteket, hogy megvédjék alsóneműiket, esetleg nadrágjaikat a nedvességtől. Ez önmagában egy jó megoldás lehet, de nagyon fontos, hogy a betéteket rendszeresen cserélni kell.

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen fel bizalommal!