A száraz hüvely kialakulásának oka többrétű lehet, leginkább azonban a menopauza következtében jelenik meg. Ez kellemetlen tünetekkel járhat, ugyanis a folyás mennyisége csökken vagy teljesen elmaradhat. A hüvelyi folyás minden nőnél jellemző, hiszen ez a szervezet, pontosabban a méhnyak öntisztító, egészségmegőrző működéséhez tartozik.

A normál hüvelyi folyás

Az egészséges folyás a női ciklus adott fázisától függően lehet tejfehér, átlátszó vagy halvány sárgás színű. A folyás enyhén savas szagú, de inkább szagtalan, egyáltalán nem darabos állagú váladék.

A ciklus első és utolsó szakaszában a folyás mennyisége egészen minimális, míg az ovuláció környékén bővebb mennyiségű folyás jelentkezik.

Önmagában tehát a hüvelyi folyás teljesen normális és a közhiedelemmel ellentétben a puszta megléte nem utal semmilyen elváltozásra.

Száraz hüvely és bőséges folyás kialakulásának okai

Száraz hüvely és további rendellenességek

Fertőzésre vagy betegségre utalhat, ha a hüvelyi folyás színe, szaga, állaga és mennyisége megváltozik. Amennyiben túrószerű állaggal találkozik, az könnyen utalhat gombás fertőzésre, a kellemetlen szag pedig a bakteriális vaginózis előjele is lehet. Akkor is érdemes szakorvoshoz fordulni, ha véres, esetleg habos folyást észlel, hiszen ezek a Trichomonas fertőzés tünetei is lehetnek. A megjelenő száraz hüvely akár dehidratáltság miatt is kialakulhat, de okozhatja fogamzásgátló vagy cukorbetegség is.

A hüvelyi folyás rendellenességei

Miért következik be változás?

A hüvelyi folyás számos okból kifolyólag változhat. Kémiai irritációt válthatnak ki például az illatosított wc papírok, síkosítók, kozmetikumok és gumi óvszerek. Ezen kívül allergiás reakciót okozhat a tampon, az intim betét és az uszodavíz is, melyek továbbá a száraz hüvely kialakulásáért is felelősek lehetnek.

Az intim terület környékén jellemzően magasabb a hőmérséklet, amely komfortos közeget biztosít a gombák számára. Emiatt ajánlott olyan fehérneműt választani, amely jól szellőzik, tehát viseljünk inkább pamut alsóneműt. Kerüljük a túl feszes csípőnadrágokat is, így kevesebb irritáció éri a hüvelyt és a külső nemiszerveket.

Miért alakul ki a száraz hüvely és a rendellenes folyás?

A folyás miatt sokan használnak tisztasági betéteket, hogy megvédjék alsóneműiket a nedvességtől. Ez önmagában egy jó megoldás lehet, de nagyon fontos, hogy a betéteket rendszeresen cserélni kell.

A száraz hüvely általában a változó kor egyik kellemetlen tünete. Jellegzetes égő, olykor viszkető érzés okoz, mely szexuális együttlét esetén fájdalommá alakulhat. A panaszok szerencsére enyhíthetők, az intimlézeres kezelés hatására pedig csaknem 100%-ban megszüntethetők.

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen fel bizalommal!

Kapcsolódó cikkek

Fájdalmas szex? Gombás fertőzés állhat a háttérben!

Fájdalmas szex? Gombás fertőzés állhat a háttérben!

Tovább olvasom

Bakteriális vaginózis

Bakteriális vaginózis

Tovább olvasom

Hüvelyszárazság kezelése – RenovaLase®

Hüvelyszárazság kezelése

Tovább olvasom

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen bizalommal az
alábbi elérhetőségen vagy foglaljon időpontot online!

Időpontfoglalás

Keresés

Legújabb bejegyzések