A hüvelygomba az egyik leggyakoribb intim fertőzések közé tartozik. A bakteriális típusok mellett a gombás fertőzések kellemetlenséget okozhatnak, azonban sem a tüneteket, sem a kezelési módszereket nem szabad összetévesztenünk.

A gombás fertőzés tünetei

A hüvelygomba meglehetősen gyakori „betegség”, ugyanis a nők 75%-a életében legalább egyszer átesik rajta. Legszívesebben azonnal megszabadulnánk a kellemetlen érzéstől, előtte azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy pontosan milyen tünetekkel járhat a fertőzés:

  • fehér, túrós állagú hüvelyváladék
  • égő, viszkető érzés az intim tájékon
  • sebek a hüvely környékén
  • fájdalommal járó vizelés
  • égő érzés a duzzadt, kivörösödött szeméremajkakon
  • nemi együttlétkor jelentkező fájdalom
  • bőr repedezés a szeméremtájékon

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, mielőbb forduljon szakorvoshoz!

A gombás fertőzés tünetei

Mi okozhatja a hüvelygomba kialakulását?

A tévhittel ellentétben a hüvelyi gombás fertőzést nem csak szexuális úton lehet elkapni. A fertőzést okozó gombák természetes módon jelen vannak a hüvelyben, melyek a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása miatt elszaporodhatnak.

Ehhez hozzájárulhat a magas cukortartalmú ételek fogyasztása, hiszen ezek táplálékként szolgálnak a gombák számára. Problémát okozhat a rossz minőségű alsóneműk használata, az intim részek túlzott tisztítása, ami befolyásolja a hüvely pH értékét és az antibiotikumos kezelés is, amely felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát. Nem szabad megfeledkeznünk a pszichés tényezőkről sem, hiszen a stressz és a feszültség gyengítik a szervezet védekezőképességét, melynek következtében nő a fertőzésveszély kockázata.

Mi okozhatja a hüvelygomba kialakulását?

Így kezelje a gombás fertőzést

Megfelelő kezelési módszerrel teljes gyógyulás érhető el, valamint a fertőzés az esetek 90%-ban nem újul ki. Gombás fertőzés esetén leggyakrabban kúpokat, kenőcsöket és hüvelytablettákat javasolnak, melyek clotrimazol vagy fenticonazol tartalmúak. Fontos megjegyezni, hogy ezeket a készítményeket érdemes orvosi utasítás szerint használni.

Súlyosabb esetekben a fentebb említett módszereket orális, szájon át szedhető gyógyszeres kezeléssel együtt kell alkalmazni. Várandósság esetén kizárólag lokális kezelésre van mód, a szájon át történő gyógyszerek alkalmazása ellenjavalt.

A kezelések alatt ne éljünk nemi életet!

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen fel bizalommal!