Szex szülés után

Egy kisbaba érkezésével az édesanyák mindennapjai jelentősen megváltoznak. Mivel a szülésnél nemcsak egy kisbaba születik, hanem egy anyuka is, így az első időszak tanulás az újdonsült szülők számára is. Jelen blogbejegyzésemben a szülés utáni időszak egy olyan területét érintem, amelyről csak kevesen beszélnek, nőgyógyászként azonban úgy gondolom fontos erről értekezni, így a szülés utáni szexről, annak nehézségeiről mesélek Önöknek.

A szülés utáni problémákról már egy korábbi blogbejegyzésemben beszámoltam Önöknek, így most koncentráltan csak a szexről és az azzal kapcsolatos szülés utáni változásokról írok.

Amiről kevesen beszélnek

Türelem

Az első és legfontosabb, amit meg kell jegyezni a szülés utáni szex-szel kapcsolatban: a türelem. A gyermekágy ideje 6 hét, ezt követően esedékes az orvosi vizsgálat, ahol, ha a nőgyógyász mindent rendben talál, akkor lehet újra házaséletet élni.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindenki készen is áll rá, hiszen a szülés utáni szex nemcsak testi, de lelki felkészülést is igényel, hiszen a test változását, a baba miatti kevés alvást mindenkinek idő megszokni és elfogadni.

Sok pár a szülés utáni első hónapokban például nem szeretkezik. Később, a várandósság előtti szokásokhoz képest jóval kevesebb a szexuális érintkezés a friss szülők között, és gyakran jelentkeznek szexuális problémák.

Érdekesség, hogy Európában és az USA-ban átlagosan a szülés után 6-8 héttel folytatódik a párok szexuális élete, míg pl. Nigériában például csak jóval később.

Hüvelyproblémák szülés után

A 6 hetest kontrollt követően sokan megpróbálkoznak a szexuális élettel. A gyermekágyi időszak letelte azonban nem garancia arra, hogy egyszerű lesz, az orvosunk jóváhagyása után is érezhetjük úgy, hogy „valami nem stimmel” odalent.

Az egyik leggyakrabban említett probléma a szülés utáni szex kapcsán a hüvelyszárazság. Sokan azt gondolják, hogy a hüvelyszárazság csak a változó korú nőket érinti, így nem mernek szólni az orvosnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem igaz, hiszen szülés és szoptatás idején is küzdhetnek a hüvelyszárazsággal a hölgyek.

Ennek leggyakoribb oka az, hogy a megváltozott élethelyzetben az anyák még nem feltétlenül kívánják a szexet, így a nedvesedés elmarad, de lehet akár a hormonális változás, ami a nőkben lezajlik és amely megváltoztatja a hüvelyhám állapotát. Amennyiben a hüvelyhám elvékonyodik, veszít rugalmasságából és érzékenyebbé válik. Ekkor égető, feszülő érzés lesz jellemző, ami megnehezíti a szülés utáni szexuális együttléteket. Síkosítással átmenetileg orvosolható a probléma, azonban sok esetben komolyabb segítség is szükséges lehet.

A hüvelyszárazság mellett sok újdonsült anyuka küzd vizelettartási problémákkal. A kellemetlenség leggyakrabban köhögéskor, tüsszentéskor, emeléskor vagy lépcsőn járáskor jelentkezik. Ezt stresszinkontinenciának nevezzük. A stressz inkontinencia oka, a terhesség és szülés hatására bekövetkező medencefenék izomzat meggyengülése. A különböző tornagyakorlatok segíthetnek a problémán, ahogy egyéb hüvelyregenerálódást segítő készítmények is, azonban hosszú ideje fennálló probléma estén érdemes szakorvost felkeresni és segítséget kérni.

Az előző ponttal összefügg egy másik szülés utáni probléma, amely szintén sok nőt érint az újra megkezdett szexuális együttlétek során. Ez a szülés utáni túl tág hüvely. Ezen probléma esetében a hüvely levegős lesz, az intim együttléteknél pedig zavar keletkezhet. Természetesen tornával ez is orvosolható némileg, azonban ma már vannak gyors, fájdalommentes lézeres hüvelyszűkítési megoldások, amelyek rövid idő alatt jelenthetnek megoldást a problémára.

Ha úgy érzi szexuális problémái hüvelyének változása miatt vannak, forduljon hozzám bizalommal, hogy egy diszkrét konzultációt követően megtalálhassuk Önnek a legjobb megoldást szülés utáni problémájára. A mai modern kezelések már 15 perc alatt segíthetnek, fájdalommentesen hüvelyszárazság, inkontinencia és a túl tág hüvely esetében is.

Ez a bejegyzés nem felel meg egy orvosi konzultációnak, további információ és kérdés esetén forduljon szakorvosához vagy Dr. Nyirády Tamáshoz.

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen bizalommal az
alábbi elérhetőségen vagy foglaljon időpontot online!

Időpontfoglalás

Keresés

Legújabb bejegyzések