A kismamának saját testi és lelki egészségére, életminőségére is nagyon fontos gondot fordítania a szülés után. Tapasztalataim szerint, a baba körüli teendők mellett erre kevés idő jut, ezért összegyűjtöttem a leggyakrabban előforduló szülés utáni problémákat, kezelésüket, illetve hogy ezekkel a mikor érdemes orvoshoz fordulni.

Az 5 leggyakoribb szülés utáni probléma

Aranyér

Az aranyér kellemetlen tüneteit minden negyedik kismama megtapasztalja. Jellemző panasz a végbélnyílás környékén jelentkező kellemetlen érzés, viszketés, duzzanat, a fájdalmas székelés vagy néhány csepp friss vér a székleten.

A hormonális okok mellett a terhesség alatt és a szülés után előforduló székrekedés is hozzájárul az aranyér kialakulásához, ezért figyelmet kell fordítani a rostdús táplálkozásra, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre és kímélő testmozgásra.

A szülés után az aranyeres panaszok sok esetben néhány hét alatt elmúlnak. Műtéti megoldásra szerencsére ritkán van szükség, kenőccsel, kúppal vagy langyos ülőfürdővel általában jól kezelhető a probléma. Súlyos esetben, erős fájdalom, vérzés, gyulladás esetén proktológushoz fordulhat a kismama.

Inkontinencia

Amikor a kismama a terhesség alatt vagy a baba megszületése után köhögéskor, tüsszentéskor, emeléskor vagy kocogás közben vizeletcsepegést tapasztal, a panaszokat stressz inkontinencia okozza. Szintén gyakori szülés utáni probléma ez, a szülést követő egy évben a nők 22%-át érinti.

Kialakulásának oka, hogy a medencefenék izomzata meggyengül, ami kötőszöveti gyengeséggel párosulva megváltozott anatómiai állapotot eredményez. A rendszeresen végzett testmozgás és gátizomtorna torna sok esetben segít.

Amennyiben a panasz hónapokkal a szülés után is fennáll, fájdalommentes és gyors megoldást jelent az intimlézeres kezelés, mely a stressz inkontinencia kezelése mellett alkalmas a hüvelytágasság kezelésére is.

Méhsüllyedés

A medencefenéki izmok és szalagok terhelés vagy kötőszöveti gyengeség miatti megnyúlása süllyedéses panaszokat is okozhat. Méhsüllyedésről akkor beszélünk, amikor a méh előre csúszik a hüvelybe, lejjebb kerül, ezáltal idegentest-érzést okoz. Ennek egyik legkellemetlenebb tünete az inkontinencia.

Korábban pesszáriummal, vagy műtéti úton volt csak lehetőség a méhsüllyedés kezelésére, szerencsére ma már intimlézeres kezeléssel műtéti beavatkozás nélkül, fájdalommentesen is kezelhető az állapot.

Csökkent szexuális vágy

A szülést követő 6 hét a regenerálódás, a gyermekágy időszaka, ezt követően a szülész-nőgyógyász ellenőrzi a gyógyulás menetét és megállapítja, hogy van-e akadálya a szexuális együttlétnek. Változó azonban, hogy a női test mikor áll készen az együttlétre. Egy kutatás szerint a párok csupán 41%-a kezdi újra a szexuális életet 6 hét elteltével.

Az első időszakban az együttlét kellemetlenséget, fájdalmat okozhat, illetve van, akinek hosszabb időbe telik az édesanyai szerepkört összeegyeztetni a szex gondolatával. Nagyon fontos, hogy a partner megértő, türelmes legyen és nyíltan tudjanak beszélni az esetleges nehézségekről, problémákról.

Amennyiben a szex során a nő a szülést követő 4-6 hónap elteltével is kellemetlenséget, vagy fájdalmat tapasztal, nőgyógyászati kivizsgálás szükséges. Ha pedig testileg minden rendben van, de a libidó ennyi idő után sem rendeződik, szexuálterapeutához lehet segítségért fordulni.

Csökkent szexuális vágy

Szülés utáni depresszió

Gyakori szülés utáni probléma a gyermekágyi depresszió, mely a nők 10%-át érinti. A szülés és a baba körüli teendők az első hetekben természetesen kimerítőek. Amennyiben azonban a kismama hetekkel a szülés után is levertséget, hangulatingadozást, állandó szomorúságot tapasztal, szülés utáni depresszió lehet a panaszok hátterében.

Szerencsére ez manapság már nem számít tabu témának, sok segítő csoport és fórum áll a kismamák rendelkezésére, ahol megoszthatják gondolataikat, nehézségeit más anyukákkal. Ha a tünetek hetekre elhúzódnak vagy megakadályozzák az anyukát a gyermek ellátásában, mindenképpen javasolt pszichológus vagy akár pszichiáter segítségét kérni, aki szükség esetén olyan hangulatjavító gyógyszert ír fel, amely mellett a kismama nyugodtan folytathatja a szoptatást.

Szülés utáni depresszió

Célom, hogy pácienseim minden életkorban és élethelyzetben a lehető legjobb szolgáltatást kapják, így, ha úgy érzi szülés után panaszai vannak, forduljon hozzám bizalommal, hogy egy diszkrét konzultációt követően megtalálhassuk Önnek a legjobb megoldást szülés utáni problémáira.

Ez a bejegyzés nem felel meg egy orvosi konzultációnak, további információ és kérdés esetén forduljon szakorvosához vagy Dr. Nyirády Tamáshoz.