A kismamának saját testi és lelki egészségére, életminőségére is nagyon fontos gondot fordítania a szülés után. Tapasztalataim szerint, a baba körüli teendők mellett erre kevés idő jut, ezért összegyűjtöttem a leggyakrabban előforduló szülés utáni problémákat, kezelésüket, illetve hogy ezekkel a mikor érdemes orvoshoz fordulni.

Az 5 leggyakoribb szülés utáni probléma

Aranyér

Az aranyér kellemetlen tüneteit minden negyedik kismama megtapasztalja. Jellemző panasz a végbélnyílás környékén jelentkező kellemetlen érzés, viszketés, duzzanat, a fájdalmas székelés vagy néhány csepp friss vér a székleten.

A hormonális okok mellett a terhesség alatt és a szülés után előforduló székrekedés is hozzájárul az aranyér kialakulásához, ezért figyelmet kell fordítani a rostdús táplálkozásra, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre és kímélő testmozgásra.

A szülés után az aranyeres panaszok sok esetben néhány hét alatt elmúlnak. Műtéti megoldásra szerencsére ritkán van szükség, kenőccsel, kúppal vagy langyos ülőfürdővel általában jól kezelhető a probléma. Súlyos esetben, erős fájdalom, vérzés, gyulladás esetén proktológushoz fordulhat a kismama.

Inkontinencia

Amikor a kismama a terhesség alatt vagy a baba megszületése után köhögéskor, tüsszentéskor, emeléskor vagy kocogás közben vizeletcsepegést tapasztal, a panaszokat stressz inkontinencia okozza. Szintén gyakori szülés utáni probléma ez, a szülést követő egy évben a nők 22%-át érinti.

Kialakulásának oka, hogy a medencefenék izomzata meggyengül, ami kötőszöveti gyengeséggel párosulva megváltozott anatómiai állapotot eredményez. A rendszeresen végzett testmozgás és gátizomtorna torna sok esetben segít.

Amennyiben a panasz hónapokkal a szülés után is fennáll, fájdalommentes és gyors megoldást jelent az intimlézeres kezelés, mely a stressz inkontinencia kezelése mellett alkalmas a hüvelytágasság kezelésére is.

Méhsüllyedés

A medencefenéki izmok és szalagok terhelés vagy kötőszöveti gyengeség miatti megnyúlása süllyedéses panaszokat is okozhat. Méhsüllyedésről akkor beszélünk, amikor a méh előre csúszik a hüvelybe, lejjebb kerül, ezáltal idegentest-érzést okoz. Ennek egyik legkellemetlenebb tünete az inkontinencia.

Korábban pesszáriummal, vagy műtéti úton volt csak lehetőség a méhsüllyedés kezelésére, szerencsére ma már intimlézeres kezeléssel műtéti beavatkozás nélkül, fájdalommentesen is kezelhető az állapot.

Csökkent szexuális vágy

A szülést követő 6 hét a regenerálódás, a gyermekágy időszaka, ezt követően a szülész-nőgyógyász ellenőrzi a gyógyulás menetét és megállapítja, hogy van-e akadálya a szexuális együttlétnek. Változó azonban, hogy a női test mikor áll készen az együttlétre. Egy kutatás szerint a párok csupán 41%-a kezdi újra a szexuális életet 6 hét elteltével.

Az első időszakban az együttlét kellemetlenséget, fájdalmat okozhat, illetve van, akinek hosszabb időbe telik az édesanyai szerepkört összeegyeztetni a szex gondolatával. Nagyon fontos, hogy a partner megértő, türelmes legyen és nyíltan tudjanak beszélni az esetleges nehézségekről, problémákról.

Amennyiben a szex során a nő a szülést követő 4-6 hónap elteltével is kellemetlenséget, vagy fájdalmat tapasztal, nőgyógyászati kivizsgálás szükséges. Ha pedig testileg minden rendben van, de a libidó ennyi idő után sem rendeződik, szexuálterapeutához lehet segítségért fordulni.

Csökkent szexuális vágy

Szülés utáni depresszió

Gyakori szülés utáni probléma a gyermekágyi depresszió, mely a nők 10%-át érinti. A szülés és a baba körüli teendők az első hetekben természetesen kimerítőek. Amennyiben azonban a kismama hetekkel a szülés után is levertséget, hangulatingadozást, állandó szomorúságot tapasztal, szülés utáni depresszió lehet a panaszok hátterében.

Szerencsére ez manapság már nem számít tabu témának, sok segítő csoport és fórum áll a kismamák rendelkezésére, ahol megoszthatják gondolataikat, nehézségeit más anyukákkal. Ha a tünetek hetekre elhúzódnak vagy megakadályozzák az anyukát a gyermek ellátásában, mindenképpen javasolt pszichológus vagy akár pszichiáter segítségét kérni, aki szükség esetén olyan hangulatjavító gyógyszert ír fel, amely mellett a kismama nyugodtan folytathatja a szoptatást.

Szülés utáni depresszió

Célom, hogy pácienseim minden életkorban és élethelyzetben a lehető legjobb szolgáltatást kapják, így, ha úgy érzi szülés után panaszai vannak, forduljon hozzám bizalommal, hogy egy diszkrét konzultációt követően megtalálhassuk Önnek a legjobb megoldást szülés utáni problémáira.

Ez a bejegyzés nem felel meg egy orvosi konzultációnak, további információ és kérdés esetén forduljon szakorvosához vagy Dr. Nyirády Tamáshoz.

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen bizalommal az
alábbi elérhetőségen vagy foglaljon időpontot online!

Időpontfoglalás

Keresés

Legújabb bejegyzések