Inkontinenciának az akaratlan vizeletvesztést nevezzük. Ennek több formája van, az úgynevezett stressz inkontinencia, amikor valamilyen stressz hatásra, általában valamilyen hasi nyomás fokozódás, köhögés, tüsszentés, ugrás, futás, aerobik edzés hatására a hölgyek akaratlanul egy-egy csepp vizeletet vesztenek.

Egy másik fajta az úgynevezett késztetéses inkontinencia vagy másnéven urge inkontinencia, amikor valaki úgy érzi, hogy el kell indulnia mosdóba, de nem tud olyan gyorsan oda érni, hogy közben ne induljon el a vizelet ürítés. Szerencsétlen esetben mind a két típus egyszerre fordul elő, ezt kevert inkontinenciának nevezzük.

Az inkontinencia kezelése műtéti beavatkozás nélkül is lehetséges

A stresszinkontinencia kezelésénél általában én azt az elvet vallom, hogy a konzervatív kezelés felől érdemes a műtétes kezelés felé haladni. Ez azért van így, mert egy konzervatív kezeléssel kárt nem tudunk tenni, viszont egy műtéti kezelés akármilyen jó eredményt ígér, bármilyen probléma felmerülhet közben. Fennáll az esélye annak is, hogy a szövődmény akár sokkal súlyosabb lehet, mint az eredeti állapot.  A stressz inkontinencia kezelése általában műtéti. A műtét során általában egy kis szalagot kell beültetni a húgycső alá, mely a panaszokat általában elmulasztja.

Amennyiben a konzervatív kezelési metódust követjük a stresszinkontinenciánál előszőr az intim tornát szoktam ajánlani, amelyet gyakorlatilag bárki otthon elsajátíthat. Itt az a lényeg, hogy a belső izmokat meg kell próbálni mozgatni ülő vagy fekvő testhelyzetben. Minél többször végzi valaki ezeket a gyakorlatokat, annál jobb eredmény várható. Az intim torna mellett, szoktuk javasolni a lézeres kezelést. A lézer annyiban más, hogy a kötőszövetet fiatalítja meg, a torna pedig az izmokat erősíti.

Miből is áll egy lézerkezelés?

A kezelés során a szövetet felmelegítjük és ennek során létrejön egy kis zsugorodás majd létrejön az új kollagén képződés. A lézeres kezelés során a kötőszövetet összehúzza, majd hosszútávon felbontja a meglévő kollagén kötéseket és egy új kollagén képződik, amellyel a szövetek megfiatalodnak.

Az intimlézer kezelést úgy kell elképzelni, hogy a beteg általában 2-3 alkalommal jön el. Maga a kezelés 10-15 percet vesz igénybe, teljesen fájdalommentes. Gyakorlatilag, amint kilép a rendelő ajtaján a megszokott életéhez térhet vissza. Egyedül annyit szoktunk kérni, hogy a kezelés napján ne legyen házasélet, ülőfürdő, ezenkívül semmilyen más kikötés nincs.

Mire alkalmazható az intimlézer kezelés?

Leggyakrabban stressz inkontinenciában, amikor köhögésre, tüsszentésre csöppen el a vizelet akkor alkalmazzuk. De sokan jönnek szülés utáni panasszal, hogy a hüvelyük már nem a régi és szeretnék feldobni a szexuális életüket.

Inkontinencia típusai és kezelése

A harmadik fő terápiás terület a hüvelyszárazság, amely általában idősebb hölgyek panasza. Amennyiben a helyileg alkalmazott ösztrogén vagy hialuronsavas kezelés nem vezet eredményre, ott ezzel hosszútávú hatást tudunk elérni.

Amennyiben inkontinenciával vagy nőgyógyászati problémával küzd, keressen fel elérhetőségeim valamelyikén, hogy egy diszkrét konzultációt követően megtalálhassuk Önnek a legjobb megoldást.

Ez a bejegyzés nem felel meg egy orvosi konzultációnak, további információ és kérdés esetén forduljon szakorvosához vagy Dr. Nyirády Tamáshoz.

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen bizalommal az
alábbi elérhetőségen vagy foglaljon időpontot online!

Időpontfoglalás

Keresés

Legújabb bejegyzések