Senki sem szeret beszélni róla, ám a nők szinte valamennyi korcsoportját érinti. Ön magára ismer, ha az alábbi sorokat olvassa?

  • Több alsóneműt hord magánál a biztonság kedvéért?
  • Nem jut el időben a mosdóra?
  • Bárhova megy, mindenhol csak a mosdót keresi szemeivel?

Az emberek körében még mindig tabu-témának számít beszélni az inkontinenciáról, pedig Magyarországon több 100.000 ember él együtt ezzel a problémával, de sajnos sok erre alkalmazott terápia mellékhatással is jár (pl. szájszárazság). Fontos megemlíteni, hogy az inkontinenciának több típusa is ismert, ezért mielőtt egy kezelés elkezdődne, a kezelőorvosnak elengedhetetlen megállapítania a vizelettartási zavar fajtáját.

Késztetéses (vagy más néven urge) inkontinencia esetén sosem akut problémáról, sokkal inkább betegségről beszélünk, mely „gondozást” igényel. A betegség meglétekor a páciensre egy hirtelen jelentkező, el nem nyomható vizelési inger tör rá, amely annyira erős, hogy az érintett gyakran a mellékhelyiséget sem tudja időben elérni. A kellemetlenség elkerülhetetlen, ugyanis a húgyhólyag és az agy által leadott impulzusok közötti összehangoltság nem megfelelő. Elektrostimulációval azonban az ezért felelős izomzat megedzhető.

percutan nervus tibialis stimuláció (PTNS) módszer segítségével a medencefenéki izmokat gyenge elektromos impulzus éri, amely összehúzódásra serkenti azokat. A rendszeresen végzett ingerek hatására a páciens idővel megtanulja, hogy melyek a problémásabb izomcsoportok és hogy hogyan lehet azokat eredményesen mozgatni. A fájdalom- és mellékhatásmentes kezelés több alkalommal történő alkalmazása esetén az izmok megerősödnek, ezáltal kontrollálható válik a vizelet tartása, ürítése.

Sylvia-t 19 évig kezelték késztetéses inkontinenciával. 1-1,5 óránként járt ki mosdóra, és bárhova is indult első dolga volt megkeresni a helyi mellékhelyiséget.

„Már akkor is befolyásolt, ha moziba mentem, ugyanis ha a film 2 óránál hosszabb volt, nem tudtam végig ülni. És esténként ugyanúgy felkeltem minden 1-2 órában, úgyhogy aludni is nehezen bírtam.”

A tűtől való félelem ellenére Sylvia könnyen hozzászokott a tibialis stimulációs eszközhöz. Elmondása szerint a terápia megváltoztatta az életét, azóta sokkal „gazdagabb” életet él.

„A legnagyobb különbség, hogy végre végig tudom aludni az éjszakákat, amelynek köszönhetően nappal sokkal frissebnek érzem magam. A megszokás miatt bárhova megyek, még mindig a mellékhelyiség után érdeklődöm, de már nem kell használnom.” (Forrás: https://www.cogentixmedical.com/patients/products/urgent-pc/stories/sylvia)

percutan nervus tibialis stimuláció kezelés többszöri alkalmazásával a késztetéses inkontinencia sikeresen gyógyítható. Segítségével a páciens nemcsak izmai erősségét kapja vissza, de az időközben „elveszített” reagálóképességet, összehangoltságot is visszanyeri. Amennyiben szeretne többet megtudni a kezelésről, esetleg a tünetek alapján érintettnek érzi magát, vegye fel a kapcsolatot dr. Nyirády Tamással és tudjon meg többet az inkontinenciát kezelő fájdalommentes terápiáról.

Vannak olyan esetek, amikor a terápia nem alkalmazható, ezért mindenféleképpen kérje ki szakorvosa tanácsát, véleményét az elektrostimulációs kezeléssel kapcsolatban.

Bejelentkezését dr. Nyirády Tamás online időpontfoglaló-rendszerében tudja megtenni, a linkre kattintva erre az új oldalra fog érkezni.

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen bizalommal az
alábbi elérhetőségen vagy foglaljon időpontot online!

Időpontfoglalás

Keresés

Legújabb bejegyzések