A vizelettartási zavarok több csoportját is megkülönböztetjük:

  • Stressz inkontinencia: Nehezebb tárgyak emelésekor, köhögéskor, tüsszentéskor, sportolás következtében létrejövő akaratlan vizeletvesztés. Ebben az esetben a hasűri nyomás fokozódására jelentkezik vizeletcsepegés. Ez a hasűri nyomás a terhesség ideje alatt is jelentkezhet. Ha a gátizomzat ennek a nyomásnak nem tud ellenállni, elcseppenhet a vizelet. A nők nagy része először a terhesség és szülés kapcsán, valamint a változó korban észleli. Az összes inkontinencia közül ez a típus a leggyakoribb.
  • Sürgősségi vagy késztetéses (ún. urge) inkontinencia: Ebben az esetben hirtelen vizelési inger lép fel, melyet a betegnek kontrollálnia kell. Ez általában nem sikerül, mert az inger annyira erős, hogy a fellépésekor már túl késő. Ebben az esetben nem megfelelő az agy által leadott ingerek és a húgyhólyag működése közti összehangoltság. A problémának sokszor idegrendszeri oka van, de lehet gyulladás következménye is.
  • Funkcionális inkontinencia: Valamilyen ok (például mozgásképtelenséget eredményező tényező vagy szellemi teljesítményt érintő állapot) miatt a beteg nem képes időben elérni a mellékhelységet.
  • Reflex-inkontinencia: Sérülés (agyi károsodás vagy a gerincvelő sérülése) miatt zavar áll be a hólyagműködés szabályozásában, akaratlagos irányítása megszűnik. Úgy működik, mint a szobatisztaságtól még nagyon messze álló csecsemők esetében.
  • Túlfolyásos inkontinencia: A húgyhólyag gyenge izom-összehúzódása vagy valamilyen elzáródás miatt következik be akaratlan vizeletszivárgás. A húgyhólyag fala összehúzódásra képtelen, nem tudja megtartani a benne összegyűlt folyadékmennyiséget. A hólyagban uralkodó nyomás folyamatos csöpögést okoz, a vizelet egyszerűen túlcsordul.
  • Kevert inkontinencia: a vizelet inkontinencia több típusa egyszerre van jelen.

Töltse ki tesztünket, melyből kiderül stressz inkontinenciára utalnak-e tünetei!